De sport

Één van de dingen die opvalt in korfballend Nederland is het feit dat je regelmatig ziet dat hele gezinnen dezelfde sport beoefenen. Papa’s, mama’s, broers en zussen die allemaal dezelfde sportieve liefde delen; het is geen uitzondering. Spelen kan al vanaf een jaar of 5 en is mogelijk tot ver in uw pensioen. Staat bij u het gezin op de eerste plaats en zoekt een gezamenlijke, sportieve activiteit, overweeg dan eens korfbal.

Gemengde sport

Voetbal was heel vroeger alleen voor jongens, gelukkig al heel lang ook voor meisjes. Hockey, tennis volleybal en vele andere sporten zijn er voor zowel voor jongens als meisjes. Het grote verschil zit er echter in dat de competitie in deze voorbeelden gescheiden is; er zijn jongen- of meisjes teams en competities. Korfbal onderscheidt zich door een competitie met gemengde teams. Jongens en meisjes spelen samen. Dit maakt korfbal uniek.

Imago

Korfbal is vaak in een negatief daglicht gezet. Het zou te weinig stoer zijn, hele gezinnen op dezelfde sport, gemengde teams, in de winter zou het te koud zijn en wordt er in de zaal gespeelden tot aan het lachwekkende gemengd douchen aan toe. Korfbal zou te soft zijn, en een slechte kopie van basketbal. En daarmee zit korfbal op het bankje van de sporten die net even anders dan standaard zijn. En daar kan een groot deel van de massa niets mee. Bekijk eens objectief een YouTube filmpje van een korfbalwedstrijd op topniveau; misschien ga je anders kijken naar het spelletje.

Veld- én zaalsport

Korfbal kent een veldseizoen en zaalseizoen. Ook dit brengt gedurende een sportjaar een veranderende dynamiek. Zelfs tijdens het veldseizoen wordt in de competitie, afhankelijk van de vereniging op natuurlijk gras of kunstgras gespeeld. En dit is al een wereld van verschil in balreactie en speelsnelheid. In de zaal gaat het allemaal nog een stukje sneller en wordt helemaal gebruik gemaakt van de harde vloer. Als je korfbal speelt, is het dus nooit altijd hetzelfde gedurende een seizoen.

Zuiver sportief bekeken

Met korfbal in competitieverband werk je structureel maar spelenderwijs en in teamverband  aan je conditie doordat er tijdens trainingen gefocust wordt op hoog baltempo en dynamisch spel. Dat maakt dat je bijna continue in beweging bent en daarbij een hoog balgevoel ontwikkelt. Je leert diep de bal te gooien, zuiver aan te spelen en tactisch je tegenstander te snel af te zijn. Natuurlijk gaat het in de competitie om winst en wordt er getraind op scoren. Een gemiddelde training duurt 90 minuten voor de senioren en dat is dan meestal tweemaal per week. Dan komt er nog een wedstrijd van 60 minuten bij.

Geïnteresseerd? Kom vrijblijvend kijken op dinsdag- of donderdagavond op het speelveld aan de Halseweg 31a, naast voetbalvereniging Zelos. Op deze avonden trainen meerdere teams en krijg je een idee van de sport. Mocht je meer willen weten over korfbal, mail ons op spc@sevzelhem.nl. We leggen u graag e.e.a. uit.

Wilt u doorlezen over de sport, bezoek eens de website van de overkoepelende bond, de KNKV.